02
apr

Шест савета за сигурност вашег крипто новчаника

 

Bitcoin Cryptocurrency

Криптовалуте су одавно постале доступне свима и постају све популарније. Са растом популарности растао је број доступних новчаника који могу да се инсталирају на телефон или рачунар, а очекујемо нове хардверске новчанике. Са тим растом популарности криптовалута код људи, расте и број превараната који покушавају на разне начине да се на нелегалан начин домогну крипто новчића. Један од начина преваре је када преваранти траже да им пошаљете одређени број новчића и обећавају да ће вам вратити много веће суме од оне коју сте послали. Наравно да пошиљалац не добије ништа заузврат. Тако да, поред тога што ћете осигурати новчаник, пазите да се не упецате на овакве преваре које су очигледне, али користе наивност људи.

Овде ћемо навести мере које ће да заштите ваш новчаник и новчиће од крађе за коју не бисте знали да је могућа док се не деси.


1. Користите сигуран уређај

Пре свега, будите сигурни да на вашем уређају нема вируса и малвера (malware) и да на немате пиратизованог софтвера. Често са пиратским софтвером долазе и додатни програми који краду оређене податке или их мењају. Уколико користите рачунар за чување новчаника, редовно га скенирајте антивирусом и/или антималвер софтвером. У случају да сте новчаник инсталирали на телефон, препоручено је да не буде рутован. Уколико не знате да ли је ваш телефон рутован, онда вероватно није рутован, пошто су за то потребне додатне акције, а можете више о томе наћи на Гуглу. Значи, битно је да на ваш рачунар или телефон инсталирате само програме који су сигурни, не само новчаник, него и остале програме који су на уређају и да не користите пиратски софтвер.

 

2. Пазите одакле преузимате новчаник

Новчаник преузимајте са званичног сајта. За преузимање са продавнице апликација (Play Store) обратите посебну пажњу, погледајте ко је објавио дотичну апликацију, колико има рецензија и преузимања, како бисте се уверили да ли је апликација лажна или званична. То је препорука и за остале програме које ћете инсталирати на ваш уређај.


3. Избор новчаника

Најбољи избор је хардверски новчаник, а најпознатији су Trezor, Ledger и SafePal. Посебна препорука да користите хардврске новчанике је уколико чувате већу количину крипта. Писали смо о новчаницима, можете погледати овде детаљније о крипто новчаницима.


4. Направите резервну копију приватних кључева

Када направите новчаник и пре него што пошаљете било каква средства на њега препоручено је да направите резервну копију приватног кључа или "mnemonic" фразе. Можете направити више копија и чувати их на различитим местима како бисте се осигурали да не изгубите кључ у случају, на пример, пожара. На тај начин ћете се осигурати да можете повратити новчаник уколико вам се поквари уређај и слично.


5. Не делите податке

Никоме не откривај приватни кључ. Дељење приватног кључа је исто као да сте дали кључ за откључавање сефа у коме држите драгоцености.


6. Заштита новчаника

Поставите додатне заштите које вам омогућава новчаник који користите. Већина новчаника које инсталирате на рачунар вам омогућавају да поставите шифру или PIN код, а неке од заштита код новчаника које инсталирате на мобилни телефон су аутентификација отиском прста, PIN код или шифра. Тако ћете се осигурати уколико изгубите телефон или му неко неовлашћено приступи. Шифру или PIN код не држите записане на уређају где се налази новчаник.

Autor: Aleksandar Vranešević
Objavljeno: 04-02-2021
Ažurirano: 10-15-2022