20
oct

Крипто новчаници и врсте крипто новчаника

Cryptocurrency

Представићу неколико најпопуларнијих новчаника за чување криптовалута које можете инсталирати на телефон и појаснићу разлику између врућих (hot wallet), хладних и хардверских новчаника. Новчаници које инсталирате на телефон (врући новчаник) не важе за најсигурнији начин чувања новчића, али не значи да је то лош начин уколико пазите какве апликације инсталирате на ваш телефон и одакле их скидате. Најсигурнији начин чувања је коришћење хардверских новчаника који нису стално повезани на интернет или записивање приватних кључева и фраза на папир. Који год начин чувања изаберете он има своје мане. Папир може нестати у пожару и слично, тако да је, можда, најбоље да имате више резервних копија и да их чувате на више места.

 

Врући и хладни новчаници

Разлика између врућег и хладног новчаника је то што су врући повезани на интернет, док хладни нису.

Врући новчаници (hot wallet) су најдоступнији, углавном су бесплатни и омогућавају брзо и једноставно чување, примање и слање новчића и токена. Пример оваквог новчаника су новчаници које инсталирате на телефон или рачунар. Они су мање сигурни у односу на хладне новчанике из разлога што, теоретски, неко може путем интернета приступити вашем систему.

 

Хардверски новчаник

Хардверски новчаник је уређај у коме чувате приватне кључеве и важи за један од најсигурнијих начина чувања новчића. Ово је, такозвани, хладни новчаник зато што није потребна интернет конекција да бисте приступили вашим приватним кључевима. Тренутно су најпопуларнији Ledger, Trezor и SafePal.

Овакав уређај купујте само од проверених фирми и лица. Уређај вам мора стићи неотпакован и са неоштећеним сигуронсним налепницама уколико постоје.

 

Новчаници у прегледачима, browser wallet (Metamask)

Чување новчића је омогућено у интернет прегледачима и популарно је због једноставног приступа децентрализованим мењачницама. Један од популарнијих новчаника је Метамаск.

Овај начин је, можда, један од најнесигурнијих начина чувања новчића из неколико разлога, навешћу неке од њих, а ово је уједно и савет на шта да обратите посебну пажњу:

  1. Фишинг (phishing) је велика опасност уколико повежете новчаник на лажну мењачницу са сличном адресом као права, на тај начин можете остати без средстава.
  2. Малвер (malware) на рачунару је може бити велики проблем.
  3. Да бисте користили неке од њих морате користити додатке за интернет прегледач.

 

Trust wallet

Trust wallet logo

Једна од главних карактеристика Trust новчаника је његова безбедност. Овај новчаник користи напредне безбедносне мере као што су енкрипција и заштита лозинком, како би се осигурало да су ваша средства и приватни кључеви безбедни. Ово корисницима даје мир уму знајући да су њихова средства безбедна.

Trust новчаник је децентрализовани новчаник, што значи да корисници имају пуну контролу над својим средствима и приватним кључевима. Ово се разликује од централизованих берзи где се средства корисника чувају на централној локацији коју контролише берза. Са Trust новчаником, корисници контролишу своја средства и могу им приступити у било које време.

Овај новчаник подржава велики број криптовалута, укључујући биткоин, етеријум и многе друге. Ово корисницима омогућава да сместе и управљају више криптовалута на једном месту.

Trust новчаник такође има уграђени DApp прегледач који омогућава корисницима да директно приступе децентрализованим апликацијама (DApps) из новчаника. Ово олакшава корисницима да користе различите блокчејн базиране апликације и услуге.

Кориснички интерфејс Trust новчаника је једноставан за коришћење, што га чини погодним за почетнике. Истовремено, такође пружа напредне функције за искусне кориснике. Новчаник се константно развија и побољшава, са новим функцијама и ажурирањима који се редовно додају.

Trust новчаник је популарна и поуздана опција за све који желе да сместе и управљају својим криптовалутама на мобилном уређају.

 

Exodus

Exodus logo

Веома интересантан и лак за коришћење крипто-новчаник са подршком за многе новчиће и токене. Постоји доступна апликација за мобилне телефоне и десктоп рачунаре, а синхронизација између њих је могућа. Унутар овог новчаника постоји опција за замену новчића и токена. Exodus новчаник је затвореног кода.

Једна од најважнијих карактеристика Exodus новчаника је његов пријатељски интерфејс. Дизајн новчаника је чист и интуитиван, што га чини лаким за коришћење, чак и за почетнике. Додатно, новчаник корисницима пружа детаљне информације о њиховом портфолију и историји трансакција, што им даје боље разумевање њиховог поседовања криптовалуте.

Exodus новчаник подржава широк спектар криптовалута, укључујући биткоин, етеријум, лајткоин и многе друге. Такође, омогућава корисницима да размене криптовалуте директно унутар новчаника, што га чини практичним избором за оне који желе да купују или продају криптовалуте.

Овај новчаник користи напредне безбедносне мере, као што су заштита лозинком и двофакторна аутентификација, како би се осигурало да су средства и приватни клјучеви корисника сигурни. Додатно, новчаник не чува никакве корисничке информације или средства на централним серверима, што пружа додатни слој безбедности.

Exodus новчаник константно ажурира и побољшава своје функције. На пример, новчаник је додao подршку за стејкинг, што корисницима омогућава да зараде награде за држање одређених криптовалута. Такође, корисницима пружа приступ различитим децентрализованим апликацијама (DApps) директно у новчанику.

Exodus новчаник је пуздана и једноставна опција за све оне који желе да скиладиште и управљају својим криптовалутама на свом десктоп или мобилном уређају. Једноставност употребе и широк спектар функција чине га популарним избором међу ентузијастима криптовалута.

 

My Ether Wallet MEW

MyEtherWallet logo

Ово је новчаник за Ethereum, Binance Smart Chain i Polygon. Он нуди куповину Ethereum-a и BNB у самом новчанику. Морам да напоменем почетницима да је апликација бесплатна, а трансакција (gas fee) се плаћа мрежи (не наплаћује новчаник) сваки пут када шаљете токене на другу адресу, без обзира који новчаник користите.

Једна од кључних карактеристика MyEtherWallet-а је његова једноставност употребе. Интерфејс новчаника је једноставан и интуитиван, што га чини доступним и за почетнике. Осим тога, новчаник корисницима пружа приступ широком спектру функција, укључујући могућност да користе децентрализоване апликације (DApps) директно унутар новчаника.

MyEtherWallet новчаник омогућава да корисници имају пуну контролу над својим приватним кључевима и фразама. Ово корисницима даје слободу да складиште и управљају својим етеријумом и токенима базираним на етеријуму без релације са трећом страном.

Овај новчаник користи напредне мере безбедности, као што је заштита лозинком и двострука аутентикација, да би се омогућило да средства корисника и њихови приватни кључеви буду безбедни. Додатно, новчаник корисницима омогућава да чувају своје приватне кључеве изван мреже, што додатно повећава безбедност њихових средстава.

MyEtherWallet, такође, омогућава корисницима лако размену етеријума и етеријум-базираних токена директно унутар новчаника. Ово га чини практичним избором за оне који желе да купују или продају криптовалуте.

Ово је је пуздан и добар избор за сваког ко жели да чува и управља својим етеријумом и етеријум-базираним токенима. Његова лакоћа употребе и напредне функције га чине популарним избором међу ентузијастима за криптовалуте.

 

Пре коришћења неког од новчаника, било да је један од наведених или неки други, препоручујем да се информишете додатно о истом. Морам да напоменем да је изузетно битно да не изгубите ваше приватне кључеве и фразе, тако ћете неповратно изгубити ваш новац.

Autor: Aleksandar Vranešević
Objavljeno: 10-20-2020
Ažurirano: 10-21-2023