23
mar

Грешка на серверу 500 Internal Server Error

Грешка на серверу 500 Internal Server Error је грешка која може да се појави на веб страницама. У овом чланку ћу објаснити како решити овај проблем. Ова грешка указује да сервер има проблем и да није у могућности да обради захтев који је послат. Постоји неколико различитих узрока који могу да доведу до Internal Server Error 500, а најчешћи укључују проблем са PHP скриптама, нетачне дозволе фајлова или фолдера и грешке у конфигурационим фајловима сервера.

Када дође до Internal Server Error 500, корисник обично на свом екрану види поруку о грешци. Порука може да изгледа овако: "Internal Server Error 500. The server has an internal error and is unable to process your request" (Грешка на серверу 500 Internal Server Error. Сервер има интерну грешку и није у могућности да обради ваш захтев). Ако сте власник веб странице где је дошло до грешке, вероватно ћете желети да откријете шта је узрок грешке и да је што пре исправите.

 

Internal Server Error
Image source: Freepik

 

Серверски логови и error_log фајлови

Једна од првих ствари које треба да урадите ако наиђете на Internal Server Error 500 јесте да проверите логове сервера. Логови могу пружити вредне информације о томе шта је изазвало грешку и могу вам помоћи да пронађете извор проблема. Ако нисте сигурни како да приступите логовима сервера, можда ћете желети да контактирате свог провајдера хостинга за помоћ.

Ако користите делијени хостинг, лог сервера се вероватно зове error_log и обично је креиран у директоријуму где се десила грешка. Погледајте у ваш public_html директоријум или public директоријум, у зависности од конфигурације вашег сервера или где су смештени фајлови вашег сајта.

Након што сте приступили логовима сервера, можете почети да тражите наговештаје о томе шта је изазвало Internal Server Error 500. Ако је грешка изазвана неисправним PHP скриптом, можда ћете у логовима видети поруку грешке која указује која скрипта изазва проблем. У овом случају, мораћете да прегледате скрипту и направите све потребне измене да бисте исправили грешку. Ако имате резервну копију фајлова сајта, то понекад може помоћи у решавању овог проблема.

 

Дозволе на фајловима и фолдерима (CHMOD)

Још један уобичајени узрок Internal Server Error 500 је погрешна дозвола за фајл или фасциклу. Да би ваш сајт исправно радио, сервер мора бити у могућности да чита и пише у одређене фајлове и фасцикле. Ако су дозволе на овим фајловима и фасциклама погрешно подешене, сервер може бити спречен да им приступи, што може изазвати Internal Server Error 500.

Ако сумњате да погрешне дозволе за фајл или фасциклу изазивају грешку, мораћете да проверите дозволе на засебним фајловима и фасциклама и проверите да ли су исправно подешене. Ово се обично може урадити преко контролне табле вашег хостинг провајдера или користећи алатку као што је FTP да бисте се повезали на свој сервер.

 

Конфигурациони фајлови сервера

У неким случајевима, Internal Server Error 500 може бити изазван грешкама у конфигурационим фајловима сервера. Ови фајлови садрже битне информације о начину функционисања сервера, и ако постоје грешке у овим фајловима, то може изазвати неисправност сервера и приказ поменуте грешке. Ако сумњате да је то узрок грешке, мораћете да прегледате конфигурационе фајлове и направите све потребне измене да бисте решили проблем.

Autor: Aleksandar Vranešević
Objavljeno: 03-23-2023
Ažurirano: 03-23-2023