02
aug

Оптимизација сајта за претраживаче (SEO)

У наставку текста одговорићемо на питање зашто је (SEO) оптимизација сајта за претраживаче битна и шта урадити како би се испунила основна оптимизација за интернет претраживаче.

SEO - оптимизација за претраживаче

Посетиоци ће на ваш сајт доћи када нађу страницу у претрази, путем линка са другог сајта или уколико сте направили плаћену рекламну кампању. Вероватно сте се некад запитали како да сајт буде први у претрази или како бити први на Гуглу (Google). Јасно је да су потребна значајна новчана средства како бисте обезбедили да на сајт долазе посете преко плаћене кампање или рекламе. Оптимизација за претраживаче треба да омогући боље рангирање и бољу видљивост на претраживачима, што ће повећати број посета које нису резултат рекламне кампање, већ природне или такозване органске посете и природан долазак на сајт.

Предности добре оптимизације сајта:

- Смањивање трошкова за рекламе.
- Нови посетиоци ће стизати путем претраге и када немате активну рекламну кампању.
- Док имате активну рекламну кампњу велики део посета ће, свакако, долазити путем претраге захваљујући оптимизацији.
- Многи посетиоци избегавају да кликћу на рекламе или да гледају рекламе, тако да ће у претрази највероватније отићи на неку од страница које се налазе на првој страници у претрази и које нису плаћена реклама.
- Више посета сајту што значи боља продаја ваших производа.

Мане:

- Потребно је време да би резултати били видљиви.

Оптимизација је процес, потребно је одређено време како би интернет прегледачи попут Гугла (Google), Бинга, Јандекса (Yandex), Јаху-а (Yahoo) и других видели промене и побољшали видљивост страница у претрази.

- Основна оптимизација је у многим случајевима довољна, док је за озбиљне пројекте потребно ангажовање стручњака који се искључиво бави оптимизацијом сајтова за прегледаче (SEO - Search Engine Optimization).

 

Како да урадим оптимизацију сајта за претраживаче?

Сада ћемо навести одређене ставке које су врло значајне приликом оптимизације сајта. Ове ставке би требало да испуни и подеси програмер или дизајнер приликом израде сајта, није довољно да сајт само буде израђен и постоји, потребно је да буде што боље видљив у претрази на интернет претраживачима за шта је потребна бар основна оптимизација. SEO оптимизација може да укључи велики број фактора за рангирање који се уче годинама, сада ћу набројати неке од најбитнијих.

 

1. Наслов странице

Наслов странице је веома важан. Управо ће наслов бити приказан у интернет претраживачу када се ваша страница нађе током претраге.

Поред налова тј. <title> тага, врло је битан <h1> таг који се налази у самом садржају странице и обично је на самом почетку (врху) стране из разлога што треба суштински да опише садржај странице, као и сам наслов.

 

2. Адреса странице тј. линк

Обратите пажњу на адресу странице. Која адреса вам се чини боља:

- https://vavok.net/blog/ab1122935
- https://vavok.net/blog/osnove-optimizacije-za-pretrazivace-seo

Сложићете се да је друга адреса прилично бољи избор за адресу странице, описује шта се на страници налази и садржи кључне речи које су битне на страници.

 

3. Квалитетан садржај

Када је садржај странице квалитетан и посетилац добије одговор на питања која је тражио или пронађе производ који је тражио, то ће интернет претраживачи итекако знати да цене. Никако не би ваљало да посетилац дође на вашу страницу и да се одмах потом врати на претраживач, тражи даље и оде на другу страницу, то говори да ваш садржај није довољно квалитетан. Пишите садржај тако да буде користан посетиоцу.

Када описујете производ на вашој интернет продавници напишите опис сходно производу који нудите. Ако је на страници стона лампа, напишите детаљан опис производа како би посетилац знао о чему је реч и додајте слике да би тачно знао шта да очекује када поручи. На овој страници где се продаје стона лампа посетилац не очекује опис подне лампе или неке друге, већ управо опис оне лампе коју је тражио и због које је дошао.

Немојте копирати текстове који су негде већ објављени, јако је мало веровтно да ће таква страница бити занимљива претраживачу и да ће је добро рангирати, можда је, чак, неће приказивати у претрази.

Врло битно је да ћете са квалитетним садржајем повећати шансе да добијете линкове ка вашој страници са других сајтова. На пример, неко ће поставити на сајту линк ка вашој страници. Када неко поставља линк на свом сајту ка вама, битно је да је садржај ваших страница релевантан, односно ако је ваша страница о авионима да сајт који линкује ка вама буде, такође, о авионима или сличне тематике. Претраживачу би било чудно да неко на страници која говори о, на пример, ролетнама линкује ка страници о авионима. Да, толико су паметни.

 

4. Кључне речи

Обавезно убаците кључне речи (keywords) у текст. У случају да је у питању чланак о ролетнама битно је да споменете ролетне. Помоћу кључних речи помажете интернет прегледачу да разуме о чему је страница, тиме ће лакше моћи да понуди вашу страницу у претрази на основу кључних речи. Можете неке од кључних речи у тексту подебљати и нагласити важност те речи посетиоцу и интернет прегледачу.

Кључне речи

Један од најбитнијих "трикова" је да направите страницу са кључним речима које немају велику конкуренцију у претрази. На пример, кључна реч "котлови за централно грејање" можда веч има велику конкуренцију, односно много страница које су оптимизоване за ту кључну реч, тада ће вам требати много времена да бисте "избили" изнад њих у претрази или нема сврхе то радити, већ је боље изабрати кључну реч где нема много конкуренције, рецимо "котао за пелет 35kw Београд". Смислите вашу стратегију и кључне речи које би могле бити добре, запишите те кључне речи и према њима направите и оптимизујте садржај странице.

 

5. Брзина учитавања сајта

Када потенцијални посетилац кликне на линк ка вашем сајту и чека више од једне секунде да страница креће да се приказује, врло је могуће да ће одустати и отићи на другу страницу, а уколико треба да чека три секунде вероватно је већ на другој страници.

Ако посетилац долази преко интернет претраживача попут Гугла (Google), Јандекса (Yandex), Јаху (Yahoo) или неког другог, кликне на линк и чекајући на учитавање одустане од вашег сајта, то може бити негативан фактор за рангирање странице који смо већ описали у кораку 3. Квалитетан садржај.

 

Имајте у виду да након било какве измене на сајту могу бити потребни дани, недеље или чак месеци како би интернет претраживачи то увидели и како би те измене утицале на рангирање сајта односно странице где сте вршили измене.

Упорност се исплати и то ће интернет претраживачи наградити, честитам уколико сте испунили све кораке који су наведени у овом тексту, урадили сте много за вашу страницу.

Свакако, постоји још много фактора за рангирање и врло често се фактори мењају, додају се нови, неки буду избачени, у неком моменту једни добију већи значај за рангирање, док другима опада значај и то се стално мења, зато је битно урадити што бољу оптимизацију.

Ако вас је оптимизација за претраживаче заинтересовала сигуран сам да ћете наставити са учењем и да ћете користити многе друге технике за оптимизацију.

Autor: Aleksandar Vranešević
Objavljeno: 08-02-2022
Ažurirano: 12-15-2022