27
mar

Одржавање сајта

Одржавање сајта је битан аспект у управљању сајтом. Ево неких најбољих пракси које треба следити:

 1. Резервне копије (бекапи): Редовно правите резервне копије датотека и података сајта. Ово може помоћи у заштити од губљења података у случају сигурносног напада или техничког проблема.
 2. Безбедносна ажурирања: Држите софтвер и додатке вашег сајта уп-ту-да, како бисте осигурали да су заштићени од познатих безбедносних угрожавања.
 3. Ажурирања садржаја: Редовно ажурирајте садржај свог сајта како бисте га учинили свежим и релевантним. Ово такође може помоћи у побољшању вашег рангирања на претраживачу.
 4. Провера покварених линкова: Редовно проверавајте да ли на вашем сајту има покварених линкова и поправите их одмах. Покварени линкови могу негативно утицати на корисничко искуство и SEO.
 5. Оптимизација брзине сајта: Оптимизујте брзину и перформансе вашег сајта како бисте побољшали корисничко искуство и рангирање на претраживачу. Ово може укључивати оптимизацију слика, компресовање датотека и коришћење мреже за доставу садржаја (CDN).
 6. Мониторинг аналитике: Редовно пратите аналитику свог сајта како бисте пратили промет и корисничко понашање. Ово може помоћи у идентификацији проблема и могућности за побољшање.
 7. Повратна информација корисника: Подстичите повратну информацију корисника и брзо одговорите на све забринутости или жалбе. Ово може помоћи у побољшању корисничког искуства и изградњи поверења.

Пратећи ове најбоље праксе, можете помоћи да се осигурате да је ваш веб-сајт безбедан, ажуриран и да пружа позитивно корисничко искуство.

Одржавање сајта

 

Уверите се да је ваш рачунар чист од вируса и злонамерног софтвера

Чување вашег рачунара чистим од вируса и злонамерног софтвера је изузетно важно, посебно ако користите свој рачунар за одржавање веб-сајта. Злонамерни софтвер и вируси могу угрозити сигурност вашег рачунара, украсти осетљиве информације и чак заразити ваш веб-сајт.

Ево неких разлога зашто је важно да ваш рачунар буде чист од вируса и злонамерног софтвера:

 1. Заштита вашег веб-сајта: Ако је ваш рачунар заражен злонамерним софтвером, то може угрозити сигурност вашег веб-сајта. Злонамерни софтвер може украсти логин податке, убацити злонамерни код на ваш веб-сајт или га у потпуности уништити.
 2. Заштита осетљивих информација: Злонамерни софтвер такође може украсти осетљиве информације са вашег рачунара, као што су лозинке, банкарске информације и лични подаци. Ово вас може изложити ризику од краже идентитета и финансијске преваре.
 3. Спречавање губитка података: Злонамерни софтвер може оштетити или обрисати важне фајлове на вашем рачунару, што може довести до губитка података. Ово може бити посебно разорујуће ако изгубите важне фајлове са веб-сајта или резервних копија.
 4. Одржавање перформанси: Малвер може ускорити перформансе вашег рачунара и учинити тежим задатке одржавања веб-сајта. Ово може бити фрустрирајуће и отежавајуће.

Да бисте одржали рачунар чистим од вируса и малвера, важно је користити квалитетан антивирусни софтвер и редовно га ажурирати. Требало би такође да избегавате клик на сумњиве линкове или да преузимате фајлове са непознатих извора. Редовно скенирање рачунара на присуство вируса и малвера такође је добра пракса. Коначно, уверите се да држите оперативни систем и други софтвер ажурираним са најновијим безбедносним исправкама и ажурирањима.

 

Направите резервне копије

Прављење резервних копија сајта је изузетно важно. Резервне копије могу заштитити ваш сајт од губитка података, угрожавања безбедности и других проблема који могу наштетити интегритету и доступности вашег сајта. Ако дође до прекида рада сајта или губитка података, резервне копије могу бити коришћене за брзо враћање сајта на претходно стање. Уз то, резервне копије могу помоћи у заштити од инфекција малвером и покушаја хаковања, који су уобичајене претње за сајтове. Редовне резервне копије такође могу помоћи у контроли верзија, омогућавајући вам да вратите старије верзије свог сајта, ако је потребно. Важно је правити редовне резервне копије вашег сајта, идеално на дневној или недељној основи, и чувати их на више локација да бисте омогућили redundantност и заштитили се од губитка података. Без редовних резервних копија, ризикујете губљење важних фајлова и података са вашег сајта, што може бити временски захтевно и скупо за враћање.

Регистар датотека

 

Избор безбедних додатака и тема

Коришћење безбедних додатака и тема или другог софтвера за израду вашег веб-сајта је изузетно важно. Када користите додатак или тему која има раније откривене слабости или злонамерни код, то може угрозити безбедност и стабилност вашег веб-сајта. Злонамерни код у додатку или теми може бити коришћен за крађу осетљивих информација, убацивање малвера на ваш веб-сајт или чак преузимање потпуне контроле над њим.

Користећи безбедне додатке и теме, можете помоћи у заштити вашег веб-сајта од ових ризика. Безбедни додаци и теме развијају реномирани произвођачи или појединци, а детаљно су тестиране да би се осигурало да су безбедне и пуздане. Они се такође редовно ажурирају да би се решавали све откривене безбедносне пропусте или грешке.

При избору додатака и тема за ваш веб-сајт, важно је истражити произвођаче и прочитати отзиве од других корисника да бисте осигурали да су безбедни и пуздани. Избегавајте коришћење додатака или тема са непознатих или непотврђених извора, јер могу да садрже злонамерни код који може да наштети вашем веб-сајту. Уз то, будите сигурни да своје додатке и теме држите ажуринима са најновијим безбедносним поправкама и ажурирањима, јер то може помоћи у заштити од познатих безбедносних пропуста.

Укратко, коришћење безбедних додатака и тема је од кључног значаја за изградњу безбедне и поуздане веб странице. Улагањем времена да истражите и изаберете безбедне додатке и теме, можете помоћи у заштити ваше веб странице од безбедносних проблема и других ризика, и осигурати да остане стабилна и функционална за ваше посетиоце.

 

Провера error_log фајлова

Error_log фајл је дневник који садржи информације о грешкама и другим проблемима који се јављају на вашем веб-сајту. Провера error_log фајла може бити корисан начин за идентификовање и отклањање проблема који могу утицати на перформансе или функционалност вашег веб-сајта. Ево неких корака које треба пратити да бисте проверили error_log фајл вашег сајта:

 1. Пронађите error_log фајл: Error_log фајл се обично налази у корену директоријума вашег веб-сајта или у директоријуму где се налази скрипта која генерише грешку. Тачна локација error_log фајла може се разликовати у зависности од вашег хостинга и конфигурације веб-сајта.
 2. Погледајте садржај error_log фајла: Када сте пронашли error_log фајл, можете погледати његов садржај помоћу текст едитора или FTP програма. Error_log фајл ће садржати информације о грешкама које су се десиле на вашем веб-сајту, укључујући време и датум грешке, тип грешке и све додатне информације које могу бити корисне за отклањање проблема.
 3. Интерпретирајте поруке о грешци: Поруке о грешцима у error_log фајлу могу бити тешке за интерпретацију ако нисте упознати са основном технологијом или програмским језиком који се користи на вашем веб-сајту. Можда ћете морати да се саветујете са веб програмером или другим техничким стручњаком да бисте помогли да идентификујете узрок грешке и развијете решење.
 4. Преузми акцију за решавање грешака: Када идентификујеш грешке и њихов корен, можеш преузети акцију за њихово решавање. То може укључити измену кода на твојој веб страници, ажурирање додатака или тема или прављење промена у конфигурацији сервера.

Уопштено, провера error_log датотеке на твојој веб страници може бити корисно средство за идентификацију и решавање проблема који могу утицати на перформансе или функционалност твоје веб странице. Пратећи ове кораке, можеш добити увид у грешке које се јављају на твојој веб страници и преузети акцију за њихово ефикасно решавање.

 

Проверите поломљене линкове

Поломљени линкови могу негативно утицати на корисничко искуство и оптимизацију претраживача (SEO) ваше веб странице. Провера поломљених линкова на вашој страници је важан део одржавања веб странице. Ево неколико корака које можете предузети да проверите поломљене линкове:

Један начин за проверу поломљених линкова је коришћење алата за проверу поломљених линкова. Ови алати могу скенирати вашу веб страницу и идентификовати поломљене линкове. Неке популарне опције укључују Dead Link Checker, Broken Link Check и W3C Link Checker. Ови алати обично раде тако што претражују вашу веб страницу и проверавају сваки линк на грешке.

Међутим, такође је добра идеја ручно проверити вашу веб страницу за поломљене линкове. То укључује прегледање сваке странице ваше веб странице и кликом на сваки линк како бисте се уверили да ради исправно. Иако овај процес може бити временски захтеван, омогућава вам да прегледате сваки линк и процените корисничко искуство ваше веб странице.

Приликом ручне провере ваше веб странице за поломљене линкове, важно је обратити пажњу и на интерне и екстерне линкове. Интерни линкови су линкови који показују на друге странице ваше веб странице, док екстерни линкови показују на странице на другим веб-сајтовима. Обавезно проверите оба типа линкова како бисте били сигурни да ваша веб страница исправно функционише.

Провера поломљених линкова је важан део одржавања веб странице. Коришћењем алата за проверу поломљених линкова и ручним прегледањем ваше веб странице, можете идентификовати и поправити поломљене линкове како бисте побољшали корисничко искуство и SEO ваше веб странице.

Autor: Aleksandar Vranešević
Objavljeno: 03-27-2023
Ažurirano: 03-28-2023