29
mar

Желите нови веб сајт, одакле почети? Шта је потребно да би сајт радио?

webdesignМноги који дођу у ситуацију да им је потребан веб сајт не знају одакле да почну. Шта ми треба? Они који крену да истражују, опет, дођу до дела шта је домен? Шта је сервер, а шта хостинг? Како да повежем то? Где да набавим, купим? Звучи компликовано.

Да бих вам уштедео сате или, чак, дане истраживања решио сам да поделим најбитније информације на што једноставнији начин. Све што вам је потребно да би сајт функционисао су домен и хостинг.

Као и за све у животу, увек је најједноставније ангажовати стручно лице и препустити да све заврши за вас, понекад је то неопходно. У сваком случају је изузетно корисно да знате шта плаћате и како функционише.

 

Шта је домен, а шта хостинг?

Домен је адреса сајта помоћу које ви и ваши посетиоци широм света посећујете веб сајт. На пример vavok.net је адреса сајта. 

Шта је хостинг? Када ви или неко друго лице направи ваш сајт добићете један или, чак, хиљаде фајлова. Једноставнији сајтови имају, обично, неколико до пар десетина фајлова.
Хостинг је, заправо, веб сервер (компјутер) који ради 24 сата дневно и стално је доступан "на мрежи". На њега ћете пребацити све фајлове којима посетиоци имају приступ и самим тим ће имати приступ вашем сајту 24 часа дневно.

Уколико сте схватили шта су хостинг и домен завршили сте пола посла, браво. Идемо даље.

 

Где закупити хостинг и домен? Да ли постоји бесплатна опција?

Бесплатан хостинг и домен

Постоје бесплатне опције, али су више за људе који почињу да се баве веб дизајном или програмирањем и желе да вежбају. Већина провајдера коју вам пруже услугу бесплатно се не обавезује за доступност ваших фајлова, резервне копије (backup) података често нису обавезне, разне функционалности су блокиране и слично. Углавном, да бих вас поштедео главобоља препоручујем плаћене домене и хостинге. Могу се десити проблеми и на плаћеном хостингу, али далеко мање.

 

Плаћени хостинг и домен

Сада када смо схватили шта нам треба, шта су хостинг и домен долазимо до најтежег дела - где то закупити?

Потребан вам је хостинг провајдер. Код њих треба да закупите хостинг и домен. Можете код једног хостинг провајдера да закупите домен, а код другог хостинг, што није ништа компликовано, али ако први пут долазите у контакт са овом тематиком препоручујем да све закупите код истог хостинг провајдера, можете да га замените када год желите и са тим не би смело бити проблема.

Потрошите мало времена тражећи хостинг провајдере путем веб претраживача. Углавном сви имају више различитих понуда за различиту цену. Тако ћете видети да сваки хостинг пакет има одређени простор на диску који можете да користите, одређену количину протока, одређен број база података, итд.

Један савет ако желите бити сигурни. Логично је да се сваки хостинг провајдер труди да му корисници буду задовољни, али када сте изабрали хостинг провајдера могли бисте да потражите рецензије и коментаре на интернету о изабраном провајдеру како бисте се уверили да нећете имати проблема са подршком, да сервери добро раде и слично.

Адресу сајта можете закупити на .com, .net, .org, .rs и на још много различитих домена, имате јако пуно опција. Значи, адреса сајта може бити moj-sajt.com, а може бити moj-sajt.rs. Морате имати у виду да је, можда, домен који бисте желели у овом тренутно већ закупљен тј. да неки веб сајт већ постоји на тој адреси. Уколико је та адреса заузета на .com домену, проверите да ли је доступна на .net домену итд.

Јако битна ствар је да знате да хостинг и домен закупљујете, не купујете их трајно! Морате пратити када истиче закуп и редовно продужавати.

 

За сва питања и помоћ можете ме контактирати овде.

Autor: Aleksandar Vranešević
Objavljeno: 03-29-2020
Ažurirano: 10-06-2022