14
mar

Како да купим крипто новчиће (криптовалуте)?

Сада је прилично једноставно купити новчиће, све више има сајтова и фирми који нуде да купите криптовалуте картицама. Постоји више начина на које можете купити криптовалиуте. Можете купити од другог лица или картицама на мењачници или берзи.

Уколико се одлучите за куповину картицом имајте у виду да, вероватно, постоји нека провизија, тако да не журите и пажљиво погледајте услове.

Када одлучите да купите од другог лица, онда је довољно да пронађете од кога ћете купити и обавите трансакцију. Уколико се одлучите да купујете преко мењачнице или берзе биће потребно да се регистрјете на њиховом сајту. Имајте у виду да ћете, у већини случајева, морати проћи проверу (KYC) или верификацију која подразумева слање фотографије неког личног документа, личне карте или пасоша. Када пошаљете документа мораћете сачекати одређено време да добијете потврду да се прошли верификацију (KYC), након тога можете куповати.


Шта је верификација (KYC)?

"Know your customer" (KYC) у грубом преводу значи "знајте вашег клијента". То је стандарда процедура која је потребна да би се спречило прање новца и друге нелегалне активности. На већини сервиса након слања документа добијате резултат верификације након неколико минута или неколико часова, док на некима траје и до 48 часова.


Куповина

buy crypto

Уколико купујете од другог лица, онда се подразумева да сте направили новчаник. Продавац шаље крипто на ваш новчаник и након тога чекате да прође потврда на блокчејну. Битно је знати да потврда неће бити исте секунде, немојте паничити, морате сачекати мање или више у зависности која криптовалута је у питању.

У случају да купујете преко неког сервиса мораћете, исто тако, да сачекате да вам стигну новчићи. Код неких приликом куповине не уписујете адресу вашег новчаника, већ ће вам криптовалуте стићи на новчаник који се налази на том сервису, само ви му можете приступити и након што су новчићи стигли можете их повући на ваш приватни новчаник.

Шта се догађа са вашом трансакцијом можете проверавати помоћу блокчејн експлорера. Блокчејн је база података где су забележене све трансакције, a помоћу експлорера можете проверавати податке који се налазе на блокчејну. Након једне потврде је већ прилично сигурно да је са трансакцијом све у реду, док неки воле да сачекају неколико потврда.

 

Неки од експлорера:

Bitcoin блокчејн експлорер: https://www.blockchain.com/explorer
Ethereum блокчејн експлорер: https://etherscan.io/
Litecoin блокчејн експлорер: https://blockchair.com/litecoin


Покушао сам процес куповине да појасним на најједноставнији могући начин. Ово су основне смернице, надам се да ће вам бити од користи.

 

Извор слике: Freepik

Autor: Aleksandar Vranešević
Objavljeno: 03-14-2021
Ažurirano: 04-17-2021