01
nov

Уштеда, чишћење и одржавање простора на хостингу

Покрећемо сајт, користимо мејлове и неминовно је да ће нам, након одређеног времена, понестати простора на диску за складиштење нових слика, мејлова и других фајлова сајта. У зависности од начина одржавања сајта, може се десити да морамо прећи на већи хостинг, али свакако пре тога можемо проверити да ли постоји могућност да средимо наш хостинг, пронађемо и обришемо фајлове који нам нису потребни и на тај начин ослободимо простор на диску.

Фајлове сајта можете прегледати помоћу FTP клијента или апликације File Manager у случају да имате cPanel на хостингу.

Чишћење хостинга

Проверите теме и додатке

Проверите коју тему и додатке (plugins) користите. Уклањањем тема и додатака које сајт не користи нећете уштедети само простор на диску, већ ћете побољшати сигурност сајта и штедите време потребно за ажурирање сајта. Све теме и додатке на сајту је потребно редовно ажурирати, без обзира да ли су активни или не.

Сигурност сајта се побољшава са смањивањем броја тема и додатака из разлога што на тај начин на сајту имате мање фајлова који могу имати сигурносни пропуст.

Направите резервну копију сајта пре уклањања фајлова са сајта, на тај начин ћете осигурати да имате копију сајта у случају да обришете неки од фајлова који су, ипак, неопходни за рад сајта.

 

Контрола error_log фајлова

Грешке сајта се уписују у error_log фајлове. У зависности од подешавања сервера, обично се грешка упише у error_log фајл који се налази у директоријуму где се налази фајл у коме постоји грешка.

У зависности од броја грешака у фајловима и броју посета сајта врло је велика могућност да error_log фајл заузме доста простора на диску. Сваки пут када посетилац посети страницу где се налази грешка, подаци о грешци ће бити уписани у наведени фајл, тако да фајл може нарасти на више мегабајта или више стотина мегабајта, па чак може бити у гигабајтима када су у питању екстремнији случајеви.

Пре уклањања error_log фајла је потребно да истражимо проблем и поправимо грешке да бисмо спречили да се уписују нове грешке након што уклонимо error_log фајл.

 

Резервне копије и backup фајлови

Изузетно је битно правити резервне копије сајта, посебно пре ажурирања или других измена фајлова сајта.

Нема потребе чувати резервне копије сајта на хостингу, можете их преузети на рачунар што је и препоручљиво. На пример, у случају да се догоди проблем на серверу тј. хостингу бићете без бриге пошто имате резевну копију на вашем рачунару.

Ови фајлови могу бити изузетно велики зато што могу да садрже све фајлове сајта, базе и мејлове, тако да се чувањем резевних копија на вашем рачунару ослобађа изузетно велики део простора на хостингу, односно диску.

 

Преглед помоћу cPanel Disk Usage апликације

Сјајна cPanel апликација која много помаже да откријемо где нам је највеће заузеће је Disk Usage. Чим отворите апликацију прво што ћете видети је списак директоријума и колико који директоријум заузима. За бољу прегледност можете подесити да се директоријуми сортирају према заузећу простора. Ниже на страници подесите "Sort directories by" на опцију Disk Usage, на тај начин ће се директоријуми сортирати од највећег ка најмањем.

Када кликнете на неки од директоријума исти ће се отворити у File Manager-у, тако да ћете одмах моћи да прегледате фајлове и утврдити да ли можете неки од њих обрисати са хостинга или преузети на ваш рачунар уколико није потребан за рад сајта.

 

Испразните канту (Trash)

Многи приликом брисања фајлова помоћу cPanel File Manager апликације, заправо, не обришу фајлове, већ их само преместе у Trash фолдер. Када бришете фајлове не заборавите да штиклирате опцију "Skip the trash and permanently delete the files", у супротном ћете само преместити фајл у Trash фолдер и фајл ће и даље постојати на хостингу, неће бити трајно обрисан нити ће бити ослобођен простор на диску.

 

Skip the trash

 

Ово су сигурни начини за проверу и одржавање простора на диску на хостингу, тако да и мање искусни корисници могу да се снађу. Уколико се појави неки нови алат или могућност за управљање простором на диску додаћу у овом чланку. Нисам помињао мејлове као неку од могућности за ослобађање простора на диску, уколико се сналазите можете мејлове преузети на рачунар и уклонити старе са хостинга.

Autor: Aleksandar Vranešević
Objavljeno: 11-01-2021
Ažurirano: 12-11-2022